DIN CANA, LA CELE MAI DULCI PRALINE. ISTORIA CIOCOLATEI BELGIENE.

DIN CANA, LA CELE MAI DULCI PRALINE. ISTORIA CIOCOLATEI BELGIENE.
Va invitam intr-o calatorie cronologica in lumea dulce a ciocolatei belgiene. O traditie seculara inceputa in cana unor civilizatii vechi, care se transforma astazi in cele mai nebanuite buchete de arome, forme si gusturi, ce incanta si cel mai pretentios gurmand.
 

DE LA EXOTICELE BOABE DE CACAO, LA PRALINELE DE CIOCOLATA ACCESIBILE TUTUROR: LEONIDAS

Ai spune ca ciocolata s-a nascut in Belgia sau Elvetia, gratie cultului pe care aceste doua tari europene il au pentru cel mai adorat desert planetar. Dar, in realitate, nu belgienii si elvetienii au inventat ciocolata, ci doar au profitat de ceea ce au adus spaniolii pe continentul european de la ingeniosul popor aztec: boabele de cacao.

Aztecii le foloseau inca de acum 2500 de ani pentru proprietatile lor curative, preparandu-si din ele o bautura rece si mult prea amara pentru europeni, care au decis ca trebuie sa-i “imblanzeasca” aroma cu scortisoara si trestie de zahar. Incasii au numit bautura din pulpa de cacao (amanda) – Cacohuaquatl,  “cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni„.
 

CIOCOLATA CREMA SI SOLIDA – O DESCOPERIRE A PASIONATILOR

Modul in care era consumata ciocolata a cunoscut o transformare spectaculoasa abia dupa 1689, cand Hans Sloane a preparat bautura de ciocolata cu lapte in loc de apa, iar in 1828, Casparus van Houten a inventat un mecanism de extragere a untului de cacao, creand premisele consumarii ciocolatei in forma solida.

Ciocolatierii belgieni au desavarsit reteta acestui produs unic si, in 1840, Meurisse a produs primele tablete de ciocolata, iar Jean Neuhaus, ajutat de inventiile sale, creeaza in 1912 primele praline (bomboane de ciocolata), devenite in timp specialitatea nationala a belgienilor.
 

NASTEREA UNUI BRAND

La randul sau, Leonidas Kestekides isi expune noile creatii de ciocolaterie-cofetarie la Targul International din Gent, in 1913, unde castiga medalia de aur si notorietate. Deschide o ceainarie aici si, mai tarziu, impreuna cu nepotul sau, Basilio, se concentreaza pe transformarea produselor de ciocolata din delicatese accesibile pana atunci doar bogatilor si nobililor, in delicii accesibile tututor.

Basilio inaugureaza primul sau magazin cu vanzare la fereastra (“guillotine-window”), iar in 1937 breveteaza marca Leonidas pentru a-si proteja produsele. Oamenii nu se mai satura de gustul desavarsit ale pralinelor Leonidas, realizate manual, din ingrediente proaspete si puternic aromate, accesibile tuturor, succes ce impune deschiderea a numeroase magazine.

Astazi, Leonidas este furnizor oficial al Curtii Regale a Belgiei si este prezent la nivel mondial in 50 de tari, 1250 de magazine, dintre care 350 sunt situate in Belgia si 340 in Franta.

Suport clienti L - V: 8:00 - 18:00

0726 81 81 81 contact@ciocolaterieonline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!