Din cană, la cele mai dulci praline. Istoria ciocolatei belgiene.

Din cană, la cele mai dulci praline. Istoria ciocolatei belgiene.

Vă invităm într-o călătorie cronologică în lumea dulce a ciocolatei belgiene. O tradiție seculară începută în cana unor civilizații vechi, care se transformă astăzi în cele mai nebănuite buchete de arome, forme și gusturi, ce încântă și cel mai pretențios gurmand.

De la exoticele boabe de cacao, la pralinele de ciocolată accesibile tuturor: Leonidas

Ai spune că ciocolata s-a născut în Belgia sau Elveția, grație cultului pe care aceste două țări europene îl au pentru cel mai adorat desert planetar. Dar în realitate, nu belgienii și elvețienii au inventat ciocolata, ci doar au profitat de ceea ce au adus spaniolii pe continentul european de la ingeniosul popor aztec: boabele de cacao.

Aztecii le foloseau încă de acum 2500 de ani pentru proprietățile lor curative, preparându-și din ele o băutură rece și mult prea amară pentru europeni, care au decis că trebuie să-i “îmblânzească” aroma cu scorțișoară și trestie de zahăr. Incașii au numit băutura din pulpa de cacao (amanda) – Cacohuaquatl,  “cadoul grădinarului paradisului către primii oameni„.

Modul în care era consumată ciocolata a cunoscut o transformare spectaculoasă abia după 1689, când Hans Sloane a preparat băutura de ciocolată cu lapte în loc de apa, iar în 1828, Casparus van Houten a inventat un mecanism de extragere a untului de cacao, creând premisele consumării ciocolatei în formă solidă.

Ciocolatierii belgieni au desăvârșit rețeta acestui produs unic, iar în 1840, Meurisse a produs primele tablete de ciocolată, iar Jean Neuhaus, ajutat de invențiile sale, creează în 1912, primele praline (bomboane de ciocolată), devenite în timp specialitatea națională a belgienilor.

La rândul său, Leonidas Kestekides își expune noile creații de ciocolaterie-cofetărie la Târgul Internațional din Gent, în 1913, unde câștigă medalia de aur și notorietate. Deschide o ceainărie aici, iar împreună cu nepotul său, Basilio, se concentrează pe transformarea produselor de ciocolată din delicatese accesibile până atunci doar bogaților și nobililor, în delicii accesibile tututor.

Basilio, inaugurează primul său magazin cu vânzare la fereastră (“guillotine-window”), iar în 1937 brevetează marca Leonidas pentru a-și proteja produsele. Oamenii nu se mai satură de gustul desăvârșit ale pralinelor Leonidas, realizate manual, din ingrediente proaspete și puternic aromate, accesibile tuturor, succes ce impune deschiderea a numeroase magazine.

Astăzi, Leonidas este furnizor oficial al Curții Regale a Belgiei și este prezent la nivel mondial în 50 de țări, 1250 de magazine, dintre care 350 sunt situate în Belgia și 340 în Franța.